Sniktitt inn i Silicon Valleys Start Up-miljø

Som dere vet er vi i entreprenørskapens vugge, i hvertfall for teknologibransjen. Stanford University klekker ut smarte og kreative folk på løpende bånd, og annenhvert næringsbygg har skilt med “ettellerannet” Ventures eller Capital, så såkornkapital er lett tilgjengelig! Det snakkes om apper, pivot og funding på caféer over alt her og felleslokaler på universitetet er tapetsert med reklamer for enten den siste nye appen eller en startup-konkurranse hvor man kan vinne startkapital og mentoring fra en eller annen VC-guru (VC=venture capitalist).

Det er usedvanlig inspirerende men samtidig litt dumt å vite at dette er en annen verden jeg egentlig ikke er en del av siden jeg er her på midlertidig basis.

Men jeg har likevel vært så heldig at jeg har fått jobbe litt med en tech-startup gjennom et fag på Stanford. Vi hadde et gruppearbeid hvor vi hjalp et selskap å utarbeide en “go to market”-strategi. Dette var et lite selskap som har drevet med utvikling av fysikkspill men nå har laget sin egen fysikkmotor som de mener er overlegen alt annet på markedet! Det her var en veldig typisk Silicon Valley tech-startup, de var veldig opptatte av teknologi og hadde klokkertro på ideen sin. Deres opprinnelig plan var å bare få teknologien ut i markedet. Vi fikk gleden av å jobbe med å lage en litt mer gjennomtenkt strategi for lanseringen av deres første produkt.

Vi var til sammen 6 studenter som jobbet sammen på dette prosjektet,  én amerikaner, to nordmenn, én kineser, én greker og én japaner… en VELDIG internasjonal gjeng med andre ord:) Siden jeg hadde mest konsulenterfaring og har jobbet noe med forretningsstrategi før ble det sånn at jeg planla opplegget vi skulle gjøre. Vi kjørte ukentlige workshops med selskapets CEO + et par andre ansatte. Med hjelp av verktøy som Value Proposition CanvasBusiness Model Canvas, Lean Canvas og kundeintervjuer laget vi en strategi og forretningsmodell for selskapets første produkt og første kunder.

Det ble raskt tydelig at vi måtte jobbe for å spisse verdibudskapet (value proposition) og det første kundesegmentet selskapet skulle prøve å nå. De måtte finne en effektiv markedsstrategi for å få noen første brukere til å begynne å bruke produktet deres og fortelle andre om det. Vi kom frem til at det var lurt å gå etter erfarne, “hard core”, utviklere av fysikkspill i første runde fordi de kunne virkelig sette pris på teknologien i produktet deres. I god Lean Startup-stil kjørte vi intervjuer med potensielle kunder. Dette ga veldig oppløftende tilbakemeldinger da disse elsket produktet og var villige til å betale ganske mye for det.

Etter flere uker med workshops og noen justeringer under veis kom vi frem til en komplett modell for den første fasen deres i markedet. Vi laget en veldig spisset value proposition mot deres første kundesegment. I tillegg lagde en matteguru på gruppen lagde en sensitivitetsanalyse for inntektene, og vi hadde en markedsføringsstrategi for både online markedsføring, salg og tilstedeværelse på fysiske communities som konferanser og hackathons.

Det var utrolig gøy å se at planene til selskapet endret seg underveis etter som vi gjennomførte workshops og gav dem flere ideer og innsikt. De gikk fra å være en typisk tech-startup med for stor tro på teknologien, til å ha veldig gjennomtenkte ideer om hvordan de skulle nå ut i markedet. Det gikk tilbake og endret flere beslutninger som tilsynelatende var endelige. Det var utrolig gøy og inspirerende å jobbe med både selskapet og de andre på gruppen. Masse smarte folk!

Neste kvartal er det nye fag med nye prosjekter og nye muligheter! Gleder meg masse!

Teamet og prosjektsponsoren
Team DSG (Disruptive Strategy Group) og prosjektsponsoren

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *